Το Travel Style μας ξεναγεί στην Σπάρτη
ξενοδοχεια σπαρτη -Lakonia Hotel
Lakonia Hotel | Sparta Lakonia

Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε την ιστορική Αρχαία Σπάρτη με τον Λεωνίδα και τους 300, όμως η πόλη αποτελεί ακόμα και σήμερα έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς.

Τα γραφικά χωριά, η πλούσια βλάστηση, η αυθεντική φυσική ομορφιά καθώς και τα πάρα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα ήταν και για μένα η πρόκληση για να την επισκεφτώ και την… εξερευνήσω και σας το συστήνω να το κάνετε και εσείς και πολύ σύντομα μάλιστα!

Ταξίδι-Κείμενο: Χρήστος Αϊβαλιώτης (xaivaliotis@dousiscom.gr), Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης

Εδώ, στο μυθικό αυτό τόπο των ηρώων και του πολιτισμού άδραξα την ευκαιρία και έκανα ένα μικρό χειμωνιάτικο ταξίδι για να ακολουθήσω τα ιστορικά ίχνη του θρυλικού βασιλιά Λεωνίδα αλλά και των σύγχρονων ντόπιων της πόλης. Μόλις φτάνεις στην Σπάρτη η αλήθεια είναι ότι σε πιάνει ένα δέος, με όλα αυτά που έχεις διαβάσει!

Φτάνοντας στο κέντρο της σύγχρονης πόλης με εντυπωσίασε η μεγάλη πλατεία, στην οποία δεσπόζει το επιβλητικότερο νεοκλασικό της Σπάρτης, το Δημαρχείο, αλλά και το άγαλμα του Σπαρτιάτη πολεμιστή που μας θυμίζει ότι αυτή η πόλη είναι ηρωική!

Η κεντρική πλατεία είναι σημείο συνάντησης για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες, αφού τα περισσότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς βρίσκονται εδώ γύρω. Από το πρωί οι νέοι και οι μεγαλύτεροι κάνουν τις βόλτες τους, ψωνίζουν από τα γύρω μαγαζιά, πίνουν τον καφέ τους ή τρώνε το μεσημεριανό τους, ή έστω περνούν για να πάνε στις δουλειές τους, ενώ όταν βραδιάζει η πλατεία έχει αρκετές επιλογές για ποτό, cocktails και νόστιμα φαγητά!

Ημέρα πρώτη

Έφτασα στο ξενοδοχείο, το Hotel Lakonia που βρίσκεται μια ανάσα από την κεντρική πλατεία της Σπάρτης, άφησα τα πράγματά μου και αμέσως κατέβηκα κάτω για να αρχίσω την περιήγησή μου. Δεν ήθελα να χάσω ούτε ένα λεπτό, αφού αυτά που ήθελα να δω ήταν πολλά και ο χρόνος μου περιορισμένος.

Ξεκίνησα από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Εισ. €1, καθημερινά εκτός Δευτέρας 08:00-15:00, Λυκούργου & Αγίου Νίκωνος, Τ. 27310 28575) που βρίσκεται κάτω ακριβώς από την Παλαιολόγου και είναι στεγασμένο σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό με κήπο που κοσμούν αγάλματα.

Κάποια από τα εκθέματα που αξίζει να δείτε είναι η προτομή του Λεωνίδα και η πυραμιδοειδής βάση στήλης που από τη μία πλευρά του απεικονίζεται η Ελένη και ο Μενέλαος και από την άλλη η Ελένη και ο Πάρις. Φυσικά στο Μουσείο έχετε να δείτε πολλά και να μάθετε ακόμα περισσότερα για την ιστορία της πόλης.

Επόμενη στάση μου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού (Εισ. Κανονικό 2€, Μειωμένο 1€, Καθημερινά εκτός Τρίτης 10:00 – 17:00, Όθωνος Αμαλίας 129, Τ. 2731 089315), ένα πρωτότυπο μουσείο που όσοι είχαν πάει στην Σπάρτη μου είχαν πει ότι θα έπρεπε να το δω. Αυτό έκανα λοιπόν! Μπαίνοντας στο χώρο έκανα ένα ταξίδι στον πολιτισμό και στην ιστορία, είδα από κοντά την μεγάλη ιστορία της καλλιέργειάς και της παραγωγής και φυσικά τις τεράστιες κατασκευές που χρησίμευαν ως ελαιοτριβεία.

Tip: Ακριβώς απέναντι λειτουργεί και ένα κατάστημα με προϊόντα της Λακωνικής Γης για να πάρετε ως σουβενίρ γυρνώντας στο σπίτι σας. (300 Products of Spartan Land, Όθωνος Αμαλίας 168, Τ. 27313 02456, www.300spartan.gr

Και αφού βρέθηκα σε αυτό τον ιστορικό τόπο, φυσικά ήθελα να επισκεφτώ και την Αρχαία Σπάρτη, που βρίσκεται λίγα μέτρα από την σύγχρονη, στο τέρμα της Παλαιολόγου. Φτάνοντας αντίκρισα το Άγαλμα του Λεωνίδα, το σήμα κατατεθέν της Σπάρτης που ακόμα στέκει αγέρωχο και είναι σαν να προστατεύει την Αρχαία Σπάρτη από τη θέση που βρίσκεται. Είναι ένα γλυπτό γεμάτο ένταση και πάθος θυμίζοντας την ηρωική θυσία του στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., που πραγματικά αξίζει τα “κλικ” σας!

Στα αριστερά σας, θα δείτε την ταμπέλα που σας οδηγεί στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σπάρτης. Με ένα μαγικό τρόπο θα μεταφερθείτε στην αρχαία Ελλάδα, θα περπατήσετε δίπλα στο Αρχαίο θέατρο και περνώντας χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα θα φτάσετε στην Ακρόπολη και στον Ιερό Ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, σημαντικό άσυλο της αρχαιότητας. Από εκεί θαυμάστε τη θέα, περιηγηθείτε στο χώρο και δείτε τη Σπάρτη από ψηλά.

Άλλα σημεία που αξίζει να δείτε στην πόλη:

  • Μουσείο Νεότερης Σπάρτης (Είσοδος Ελεύθερη, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00, Λυκούργου & Χαμαρέτου, Τ. 27310 26343)
  • Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου (Είσ.ελεύθερη, Ανανίου 13, Σπάρτη, Τ.27310 28456)
  • Βυζαντινά Λουτρά
  • Μενελάιον (5 χμλ ανατολικά από τη Σπάρτη στο λόφο του Προφήτη Ηλία)
  • Πάρκο Ν. Γουδέ (Εθν. Οδός Σπάρτης Μυστρά 15, Καθημερινά 08:00 – 22:00)

Και επειδή η ώρα… πέρασε και πείνασα, έκανα μια στάση στην Κάπαρη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία. Ο κος Γιάννης, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, με περιποιήθηκε δεόντως και μου έφτιαξε τις σπεσιαλιτέ του… Άλλο να σας το λέω και άλλο να το… γεύεστε!

Επειδή θα έκανα ένα μικρό… ταξίδι, αποφάσισα να πάρω ένα καφέ στο χέρι και λίγα παξιμάδια (φημισμένα στην περιοχή) από τον Nikiteas Family Bakers (Παλαιολόγου 83, Τ. 27310 26030, www.nikiteas.com) και κατευθύνθηκα προς τις πηγές Μαγγανιάρη, στον Ταύγετο. Πήρα την Εθνική Οδό Σπάρτης- Γυθείου με κατεύθυνση προς Γύθειο και μετά από περίπου 7 χλμ έστριψα δεξιά στην Επαρχιακή οδό Ανώγειας – Άρνας.

 

Η κατεύθυνσή μου ήταν προς το καταφύγιο, έτσι μετά από οδήγηση 30 περίπου λεπτών (με στροφές!) έφτασα στις Πηγές Μαγγανιάρη.  Με το που είδα αυτό το παραμυθένιο σκηνικό, ξέχασα και την κούραση και την ταλαιπωρία που ίσως αισθανόμουν εκείνη τη στιγμή και έμεινα με το στόμα… ανοιχτό. Βρισκόμουν στις πλαγιές του μεγαλοπρεπή και επιβλητικού Ταΰγετου σε υψόμετρο 980 μ., βλέποντας την φύση να οργιάζει μπροστά στα μάτια μου.

Τα νερά των πηγών να ρέουν δίπλα σου, καθώς έρχονται με φόρα από τις κορυφές του βουνού, τα δέντρα να προστατεύουν από ψηλά το όλο σκηνικό και μικροί καταρράκτεςνα σχηματίζονται δημιουργώντας το απόλυτο σκηνικό για χαλάρωση, ηρεμία και επαφή με τη φύση!

Οι πιο τολμηροί δοκιμάζουν να περπατήσουν προς την κορυφή από τα οργανωμένα μονοπάτια που υπάρχουν στο σημείο, αλλά δεν είχα τόσο χρόνο καθώς βράδιαζε και έπρεπε να επιστρέψω.

Tip: Πηγαίνετε νωρίς και αφιερώστε αρκετό χρόνο στις Πηγές Μαγγανιάρη! Αναπνεύστε καθαρό αέρα και ηρεμήστε πλήρως!

Γυρνώντας προς Σπάρτη, αποφάσισα να πάω για ένα cocktail στο κέντρο, έτσι για να χαλαρώσω λίγο μετά από μία κουραστική μέρα. Φτάνοντας στην πλατεία είδα ότι έχω αρκετές επιλογές, όμως μου κινείσαι το ενδιαφέρον ένα διατηρητέο κτήριο (από το 1867 έμαθα μετά) στον πεζόδρομο της Ευαγγελιστρίας που φωλιάζει το Antique, ένα all day bar που -όπως είδα- ήταν το στέκι των νέων της Σπάρτης.

Έτσι άραξα εκεί και ήπια ένα Mai Tai, άκουσα καλή ξένη μουσική, χαλάρωσα και επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου έτοιμος για ύπνο! Με εξίταρε τόσο πολύ η Σπάρτη και τα τόσα πράγματα που μπορώ να δω, που περίμενα να περάσει η νύχτα για να να συνεχίσει η περιήγηση μου

Μια νέα περιπέτεια με περίμενε την δεύτερη μέρα της παραμονής μου στην Σπάρτη!

Βρίσκομαι για 2η μέρα στην ιστορική Σπάρτη και η προηγούμενη μέρα με εξίταρε πολύ ώστε να την εξερευνήσω. Την πρώτη μέρα περιηγήθηκα στην Σπάρτη και στα μαγαζιά της, στο αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο Ελιάς, επισκέφτηκα την Αρχαία Σπάρτη και ανέβηκα στις πηγές Μαγγανιάρη στις πλαγιές του Ταΰγετου.

Ταξίδι-Κείμενο: Χρήστος Αϊβαλιώτης (xaivaliotis@dousiscom.gr), Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης

Ημέρα 2

Μετά από έναν υπέροχο ύπνο και ένα εξαιρετικό πρωινό που έφαγα στο Hotel Lakonia, αποφάσισα να κάνω μία βόλτα στην πόλη, με τα πόδια. Να περπατήσω στην Παλαιολόγουστην κεντρική οδό της Σπάρτης με του πανύψηλους φοίνικες. Έφτασα σχεδόν στο τέρμα της και αγόρασα κάποια από τα παραδοσιακά της προϊόντα, από το Γεννημα Θρέμμα Παραδοσιακά προϊόντα (Κων/νου Παλαιολόγου 126, T. 27313 02351). Η Σπάρτη είναι διάσημη για την ελαιοπαραγωγή της καθώς και τα εσπεριδοειδή της, καθώς και για το σύγκλινο, τα ραφιόλια (σκαλτσούνια), τις χυλοπίτες, τον τραχανά και τα νοστιμότατα ντόπια όσπρια!

Φυσικά δεν θα γινόταν να φύγω χωρίς μια επίσκεψη στον Μυστρά (Εισιτήριο €6, καθημερινά 08:00-15:00). Αυτή την πανέμορφη καστροπολιτεία που με ένα μαγικό τρόπο μπορεί να σας μεταφέρει σε άλλους χρόνους, σαν μια φυσική “χρονομηχανή”. Για την είσοδό σας στην Καστροπολιτεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την Κάτω είτε την Άνω Πύλη και να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στο χώρο είτε από κάτω προς τα πάνω είτε από πάνω προς τα κάτω.

Εγώ ξεκίνησα από την Κάτω Πύλη και περπάτησα στα πέτρινα καλντερίμια του με το βλέμμα συνεχώς να έχει έναν θαυμασμό και μια κρυφή χαρά για όσα βλέπει. Ξεκινώντας συναντάς τον Άγιο Δημήτριο, την μητρόπολη της καστροπολιτείας με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ενώ στο προαύλιο χώρο του φιλοξενείται το Μητροπολιτικό Μέγαρο, το σημερινό Μουσείο του Μυστρά.

Στον Άγιο Δημήτριο λέγεται ότι στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο μοναδικός που στέφθηκε σε περιοχή εκτός Κωνσταντινούπολης.

Μονή Αγ. Θεοδώρων
Ευαγγελίστρια

Συνεχίζοντας αντίκρισα την Ευαγγελίστρια, τη Μονή Αγ. Θεοδώρων, την αρχαιότερη εκκλησία του Κάστρου με οκτάγωνο τρούλο και την Οδηγήτρα (Αφεντικό). Με λίγη υπομονή και πολύ περπάτημα μπορείτε να φτάσετε στη Μονή της Παντάνασσας, το μοναδικό μοναστήρι του κάστρου (γυναικείο) και μάλιστα το καλύτερα διατηρημένο.

Οδηγήτρα (Αφεντικό)
Μονή της Παντάνασσας

Επέστρεψα στην Κάτω Πύλη, πήρα ξανά το αυτοκίνητο και έφτασα μέσα σε 5 λεπτά στην πάνω Πύλη, για να συνεχίσω από εκεί την περιήγησή μου. Πολλοί φυσικά μπορούν απλά να ανέβουν μέχρι πάνω χωρίς να επιστρέψουν, αλλά είχα κουραστεί.

 

Μπαίνοντας πια από την Άνω Πύλη και κατηφορίζοντας μέσα από μία μαγευτική διαδρομή βρέθηκα μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Εντύπωση προκαλεί το τριώροφο καμπαναριό και η διώροφη Τράπεζα βορειοδυτικά της εκκλησίας. Λίγο πιο κάτω, σε πλάτωμα του λόφου, είναι και τα Παλάτια των Δεσποτών.

Από εκεί θαύμασα την υπέροχη θέα, κάθισα λίγο κάτω για να κάνω τον απολογισμό της επίσκεψής μου και αποφάσισα να επιστρέψω… αφού είχα δει αρκετά και είναι νιώσει ακόμα περισσότερα!

Κατεβαίνοντας από το Μυστρά έκανα μια στάση στο Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή (Εισ. ελεύθερη, Δευτ.-Παρ. 10:26-13:45, Τ. 27310 81085 ), ένα διαφορετικό και πρωτότυπο μουσείο το οποίο δημιουργήθηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή, που θεωρείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών.

 

Ο συλλέκτης ξεκίνησε τη συλλογή του στα μέσα της δεκαετίας του ’40 και μέχρι σήμερα η συλλογή του περιλαμβάνει περίπου 1.000, οι οποίες του χάρισαν το 2001 μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Μετά από μια τέτοια μέρα, με αρκετό περπάτημα και… αναρρίχηση στα πέτρινα καλντερίμια του Μυστρά, ένας καφές και ένα χορταστικό brunch ήταν… απαραίτητα! Τα απόλαυσα στο Ministry που είναι από τις καλύτερες επιλογές της πόλης από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γύρισα στο ξενοδοχείο μου κουρασμένος, αλλά γεμάτος μετά από αυτό το διήμερο!

Tips

  • Η πόλη δεν έχει φανάρια! Οπότε δεν έχει και κίνηση!
  • Οι οδηγοί σέβονται τους περαστικούς! Μόλις πατήσεις το πόδι σου σε μια διάβαση… όλα τα αυτοκίνητα ξαφνικά “κοκαλώνουν”
  • Τα χειμωνιάτικα μεσημέρια η πόλη… αδειάζει!
  • Τα περισσότερα μαγαζιά θα τα βρείτε στους δύο κεντρικούς δρόμους, Παλαιολόγου και Λυκούργου καθώς και γύρω από την κεντρική πλατεία.
  • Ενα τριήμερο είναι αρκετό για να εξερευνήσετε το μεγαλύτερο μέρος της Σπάρτης

More info

Για όσους θέλουν (και έχουν κουράγιο…) να δούνε και άλλα, η πόλη προσφέρει πληθώρα επιλογών! Χαρακτηριστικά είναι…

ΠΑΡΟΡΕΙΟ-ΠΗΓΕΣ ΚΕΡΑΜΟΥ (Τα τρεχούμενα νερά των πηγών της Κεράμου σε συνδυασμό με την άγρια φύση συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό)

ΠΗΓΕΣ ΤΡΥΠΗ (Ένα χωριό χτισμένο σε καταπράσινο περιβάλλον, με πηγές και τρεχούμενα νερά! Βρίσκεται 8 χλμ από τη Σπάρτη και σήμα κατατεθέν του είναι οι πηγές του αλλά και το γραφικό γεφύρι του Αϊ Σώτη)

ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΚΑΙΑΔΑ (Μόλις 10 χλμ από το κέντρο της πόλης, κοντά στο χωριό τρύπη και δίπλα στο δημόσιο δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας θα έρθετε πιο κοντά με τον σπηλαιοβάραθρο του… τρόμου)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙ (15 χλμ νότια της Σπάρτης, στην έξοδο του φαραγγιού, θα συναντήσετε το Γεφύρι ηλικίας 2.000 χρόνων, ανεπανάληπτης ομορφιάς και αισθητικής).

ΚΑΣΤΟΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΩΛΟΥ (Ένα καταπράσινο γραφικό ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας, που απέχει μόλις 17 χλμ από το κέντρο της Σπάρτης περιμένει να σας φιλοξενήσει. Στο Καστόρειο βρίσκονται πολλά φαράγγια τα οποία κατεβάζουν τα νερά του Ταυγέτου στον Ευρώτα)

ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ-ΚΑΡΥΕΣ (Στην “πατρίδα” των Καρυάτιδων. Στον οικισμό των Καρυών βρίσκονται δύο από τις 9 μούσες, η Ουρανία και η Θάλεια. Πρόκειται για 2 από τα αγάλματα τα οποία κοσμούσαν την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα την περίοδο του μεσοπολέμου. Οι υπόλοιπες τέσσερις βρίσκονται στην Καρδίτσα, δύο στην Αμοργό, μία στη Θήβα και η ένατη καταστράφηκε.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Με αυτοκίνητο από την Αθήνα. Σε 2,5 ώρες και περίπου 240 χλμ θα είστε εκεί.

ΚΟΣΤΟΣ

Ξεκινώντας από Αθήνα να έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστείτε €32,70 για τα διόδια με επιστροφή + κόστος της βενζίνης που θα σας στοιχίσει περίπου €45-€60 ανάλογα με το αυτοκίνητο

Η επιλογή μου για διαμονή: Hotel Lakonia

Επέλεξα να μείνω σε ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της περιοχής που είναι value for money, το Hotel Lakonia (Λεωφ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 89, Σπάρτη, Τ. 27310 28952, www.lakoniahotel.gr), που βρίσκεται μια ανάσα από την κεντρική πλατεία της Σπάρτης, στον κεντρικό δρόμο της Παλαιολόγου, σε ένα από από τα 30 λειτουργικά και μοντέρνα δωμάτιά του. Σας προτρέπω να δοκιμάστε το νόστιμο πρωινό του που μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο continental ή το παραδοσιακό, με must taste τις ελιές, το σύγκλινο και την υπέροχη πορτοκαλόπιτά του!

Άλλα καλά ξενοδοχεία της πόλης:

  • Menelaion Hotel, Λεωφ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 91, Τ. 27310 22161-5
  • Maniatis Hotel, Λεωφ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 72-76, T. 27310 22665
  • Guest House Mazaraki, Πικουλιάνικα, Μυστράς, Τ. 27310 20414

Η επιλογή μου για φαγητό: Κάπαρη

Το μεσημεριανό μου φαγητό το έφαγα στην Κάπαρη (Ηλία Γκορτσολόγου 75, Σπάρτη, Τ. 2731 300520, www.kaparirestaurant.gr) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία. Οι μυρωδιές από τα νόστιμα φαγητά που παρασκευάζονταν μέσα, με τράβηξαν από τη… μύτη και ευτυχώς η επιλογή μου ήταν ολόσωστη.
Ο χώρος της Κάπαρη ήταν πανέμορφος με τα ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες του, τις φωτογραφίες στον τοίχο με αστείες ατάκες από τον ελληνικό κινηματογράφο και τηνπαρεϊστικη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο χώρο. Ο κος Γιάννης, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, με περιποιήθηκε δεόντως και μου έφτιαξε τις σπεσιαλιτέ.

Γαριδομακαρονάδα, χειροποίητη πιταρούδα, ομελέτα με φέτα και παραδοσιακό σύγκλινο αλλά και μια μοσχαρίσια σταβλίσια μπριζόλα Μάνης… άλλο να σας λέω και άλλο να το γεύεσαι!

Θα φάτε καλά και στα…

  • Κεχριμπάρι, Γκορτσολόγου 93, T. 27313 02440
  • Melydron Restaurant, Ευαγγελίστριας 71, T. 27311 00600
  • Yiayia’s Kitchen, Παλαιολόγου 69, T. 27310 28000
  • Βlack John, Παλαιολόγου 46
  • Loukoulos, Παλαιολόγου 140

Η επιλογή μου για coctail: Antique

Το Antique (από τις 07:30-όσο πάει, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου & Ευαγγελιστρίας 51, Σπάρτη, T. 27311 00306) είναι ένας πανέμορφος χώρος που συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τη μοντέρνα διακόσμηση και είναι φτιαγμένος με πολύ αγάπη από τους δύο συνεταίρους -νεαρούς επιχειρηματίες – που το έχουν δημιουργήσει, γέννημα θρέμμα Σπαρτιάτες που επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους και να επιχειρήσουν παρά να “μεταναστεύσουν” στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη.

Εδώ μπορείτε να δοκιμάστε από το πρωί αρωματικούς καλοφτιαγμένους καφέδες, νόστιμα brunch με top επιλογή τις ομελέτες με σύγκλινο Μάνης και χωριάτικο λουκάνικο, καθώς και το βραδάκι μπορείτε να απολαύστε τα διάσημα cocktails που ετοιμάζουν έμπειροι bartenders!

Είναι διάσημα στην πόλη…

  • Stavedo Cafe Bar, Γκορτσολόγου 93
  • Vitrine, Γκορτσολόγου 93
  • IL posto cafe, Ευαγγελίστριας 63
  • Street 73, Παλαιολόγου 48
  • Libre, Παλαιολόγου 50
  • Diporto Cafe, Παλαιολόγου 17
  • Butler, Λεωνίδου 63

Η επιλογή μου για καφέ και brunch: Ministry

Έχει ένα από τα πιο φημισμένα brunch στο κέντρο της Σπάρτης, και έτσι επισκέφτηκα και εγώ το Ministry (από τις 08:00 – όσο πάει, Λεωφ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 84, Τ. 27310 81288). Σε έναν πανέμορφο χώρο με vintage πινελιές και όμορφους πολυελαίους γεύτηκα χορταστικά pancakes με σοκολάτα και κομματάκια σοκολάτας, scramble eggs και french toast με μέλι και κανέλα σκέτη νοστιμιά! Φυσικά το Ministry μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ και είναι ένα από γνωστότερα και παλιότερα μαγαζιά της πόλης που καταφέρνει ακόμα και ακούει τη νεολαία και τις προσφέρει αυτό που χρειάζεται. Χαλάρωση, καλή διάθεση και διασκέδαση. Και αυτά εδώ είναι εγγυημένα!

Εξίσου καλές επιλογές:

  • Level Resto Coffe Bar , Κλεομβρότου 13-17
  • Modus, Κλεομβρότου 16
  • Beeri beeri, Κλεομβρότου 16
  • Εναλλάξ Μποέμ, Κλεομβρότου 12

Πηγή : http://www.travelstyle.gr/taksidepsame-sth-sparti-deite-giati-prepei-na-ginei-o-epomenos-proorismos-sas-part-1/