3ο Spartan Race στη Σπάρτη!
Spartan Race - Lakonia hotel
Lakonia hotel | Sparti Laconia

Στο διάστημα από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2019, η Σπάρτη υποδέχεται για τρίτη συνεχή χρονιά το “Spartan Race”, τον μεγαλύτερο αγώνα με εμπόδια στον κόσμο. Χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών και των επιπέδων αναμένεται και φέτος να βρεθούν στη λακωνική πρωτεύουσα για να λάβουν μέρος στους αγώνες, να δοκιμάσουν τα όριά τους και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία.

Ήδη, οι συμμετέχοντες στο φετινό “Spartan Race” της Σπάρτης προέρχονται από τουλάχιστον 65 χώρες, ενώ οι συνολικές συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 4.000. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, 73 ετών! Άκρως εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός του κοινού που θα παρακολουθήσει διαδικτυακά τον αγώνα, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα βρεθούν μπροστά στις οθόνες τους.

Το αγωνιστικό σκέλος του “Spartan 2019” θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου στη Σπάρτη, ενώ η υποδοχή των αθλητών και τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1/11.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αγώνας για κάθε ηλικία και επίπεδο
Αν είστε από εκείνου που πιστεύουν πως το “Spartan Race” είναι ένας αγώνας μόνο για έμπειρους αθλητές, κάνετε λάθος. Το “Spartan”, είναι ένα κίνημα, που ξεκίνησε το 2010 από τον Τζο Ντε Σένα (Joe De Sena), ο οποίος είχε ως όραμα να σηκώσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τον καναπέ. Να εμπνεύσει τον κόσμο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Αν μη τι άλλο, το έχει καταφέρει, αφού το “Spartan” έχει αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, οι 200 και πλέον αγώνες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 30 χώρες, δείχνουν πως η αρχική του ιδέα είχε κάτι ουσιαστικό να προσφέρει.

Σηκωνόμαστε λοιπόν από τους καναπέδες και, όσοι είμαστε αρχάριοι, ξεκινάμε για το “Spartan Sprint”. Τον πιο μικρό από τους αγώνες του “Spartan” που απευθύνεται κυρίως σε αθλητές με μικρή εμπειρία. Σε αυτούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Τι περιλαμβάνει; Απόσταση 5 χιλιομέτρων και 20 εμπόδια. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να γνωρίσει κανείς τον κόσμο του “Spartan”, να γίνει ένας νέος Σπαρτιάτης και να βάλει τις βάσεις για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Για εσάς που είστε λίγο πιο έμπειροι, υπάρχει το “Spartan Super”. Ένας αγώνας 13 χιλιομέτρων με 25 εμπόδια ο οποίος θα δοκιμάσει πραγματικά τις αντοχές σας! Πρόκειται για μια δυνατή δοκιμασία που εξασκεί σώμα και πνεύμα αφού χρειάζεται αντοχή αλλά και στρατηγική.

Το “Spartan Race” δεν είναι όμως ένας αγώνας μόνο για μεγάλους. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, παράλληλα με τις διαδρομές των ενηλίκων, θα διεξαχθεί και το “Spartan Kids”. Ένας αγώνας για παιδιά από τεσσάρων μέχρι και 15 ετών.

Η Σπάρτη πρωτεύουσα του Παγκόσμιου πρωταθλήματος
Η Σπάρτη όμως, δεν είναι απλά ακόμα μια πόλη από τις εκατοντάδες που φιλοξενεί αγώνα “Spartan”. Οι διοργανωτές έχουν επιλέξει να αποτελεί την πόλη όπου θα διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα “Trifecta”. Οι καλύτεροι Spartans από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στη Σπάρτη και διεκδικούν τον τίτλο. Εκτός λοιπόν από τη συμμετοχή, όσοι βρεθούν στη Σπάρτη θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά κορυφαίους αθλητές αγώνων με εμπόδια από κάθε άκρη της γης.

Πρόγραμμα αγώνα

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου
9:00 – Έναρξη Festival (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
9:00 / 22:00 – Κατάστημα Λιανικής Ανοιχτό (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
11:00 – Συνέντευξη Τύπου (Δημαρχείο Σπάρτης)
12:00 / 22:00 – Trifecta World Championship Παραλαβή Πακέτου Αθλητή (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
12:30 / 14:00 – Εγγραφές & Παραλαβή πακέτου για τον Αγώνα Παίδων (Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης)
14:00 / 17:00 – Ενάρξεις Αγώνα Παίδων (Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης)
18:00 – Ενημέρωση Αθλητών (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
18:30 / 22:00 – Τελετή Έναρξης και Παρέλαση Εθνών (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης προς το Άγαλμα του Λεωνίδα)

Σάββατο 2 Νοεμβρίου
6:30 / 15:00 – Έναρξη Εγγραφών (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
6:30 / 20:00 – Έναρξη Festival (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
6:30 / 20:00 – Κατάστημα Λιανικής Ανοιχτό (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
8:00 – Έναρξη Elite Super men – Trifecta World Championship
8:10 – Έναρξη Elite Super women – Trifecta World Championship
8:20 / 9:20 – Ενάρξεις Age Group Super – Trifecta World Championship
9:30 – Τερματισμός 1 ου Super Elite Αθλητή (Άγαλμα Λεωνίδα)
9:30 / 10:10 – Έναρξη Open Super – Trifecta World Championship
10:20 / 11:00 – Έναρξη Open Super
11:00 – Τελευταία Έναρξη Super
Οι ακριβείς Ενάρξεις θα δημοσιευτούν 1 εβδομάδα πριν τον Αγώνα
12:30 – Έναρξη Elite Sprint men – Trifecta World Championship
12:40 – Έναρξη Elite Sprint women – Trifecta World Championship
12:50 / 13:50 – Έναρξη Age Group Sprint – Trifecta World Championship
13:15 – Τερματισμός 1ου Sprint Elite Αθλητή (Άγαλμα Λεωνίδα))
14:00 / 14:40 – Ενάρξεις Open heats Sprint – Trifecta World Championship
14:50 / 15:10 – Ενάρξεις Open heats Sprint
15:10 – τελευταία Έναρξη Sprint
Οι ακριβείς Ενάρξεις θα δημοσιευτούν 1 εβδομάδα πριν τον Αγώνα
18:30 – Τερματισμός Τελευταίου Αθλητή Sprint – Αγωνιστικός Χώρος Κλειστός
19:00 – Super & Sprint Τελετή Απονομής (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
20:00 – After party (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)

Κυριακή 3 Νοεμβρίου
8:00 Έναρξη Festival (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
8:00 / 20:00 – Κατάστημα Λιανικής Ανοιχτό (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
8:30 / 9:00 – Ενάρξεις Elite men and women Beast – Trifecta World Championship
9:10 / 10:10 – Ενάρξεις Age Group Beast – Trifecta World Championship
10:20 / 10:40 – Ενάρξεις Open Beast – Trifecta World Championship
10:30 – Τερματισμός 1 ου Elite Beast Αθλητή – Trifecta World Championship
10:40 – Τελευταία Έναρξη Beast
Οι ακριβείς Ενάρξεις θα δημοσιευτούν 1 εβδομάδα πριν τον Αγώνα
12:00 / 20:00 – Παραλαβή Multiple Trifecta reward & swag (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
18:30 – Τερματισμός Τελευταίου Αθλητή Beast – Αγωνιστικός Χώρος Κλειστός
19:30 – Beast & Trifecta World Championship Τελετή Απονομής (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)
20:30 – Τελετή Λήξης (Κεντρική Πλατεία Σπάρτης)

Κατηγορίες
Κάθε Spartan τρέχει για διαφορετικό λόγο. Για κάποιους, το “Spartan Race” είναι ένας αθλητικός αγώνας υψηλού επιπέδου, για άλλους είναι ένας τρόπος για να είναι σε φόρμα και για ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπων είναι τρόπος ζωής. Όποιο και αν είναι το κίνητρό σας, πάντα θα έχουμε μία κατηγορία που θα ταιριάζει στη διάθεσή σας και θα σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

  • Κατηγορία Elite: Οι αθλητές που συμμετέχουν στην Elite κατηγορία κυνηγούν τα χρηματικά έπαθλα, δοκιμάζουν τους εαυτούς τους απέναντι στους καλύτερους, προσπαθούν να βρουν χορηγούς και να φτάσουν στην κορυφή του Spartan Race Point Series. Οι Elite αθλητές, όπως όλοι οι αθλητές του Spartan, οφείλουν να τηρούν τους κανόνες και τις οδηγίες του αγώνα στον απόλυτο βαθμό. Οι αθλητές οι οποίοι δεν ακολουθούν τους κανόνες κινδυνεύουν με αποκλεισμό. Αν πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν ανήκεις στη Elite κατηγορία, τότε σίγουρα δεν ανήκεις.
  • Κατηγορία Age Group: Η κατηγορία Age Group (πρώην Competitive) αποτελείται από μία σειρά από heats που εκκινούν αμέσως μετά την Elite κατηγορία. Οι αθλητές της Age Group κατηγορίας ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και πρότυπα με τους αθλητές της Elite. Θα υπάρχει έλεγχος από τους διαιτητές του αγώνα, video review καθώς επίσης θα υπάρχει ξεχωριστή βράβευση, βαθμολογία αθλητών αλλά και Age Group Point Series με έπαθλα. Οι αθλητές της Age Group κατηγορίας πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν ή να είναι ανταγωνιστικοί όταν τρέχουν ανάμεσα σε άλλους αθλητές της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας.
  • Κατηγορία Open: Η κατηγορία Open είναι για όλους. Πολεμιστές του Σαββατοκύριακου, αρχάριους αθλητές, ομάδες καθώς και αθλητές που συμμετέχουν για πρώτη φορά. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η Open κατηγορία προσφέρει την ίδια ευκαιρία όσο και στους αθλητές της Age Group και της Elite για να δοκιμάσουν τις σωματικές τους αντοχές και την εμπειρία του τερματισμού. Ωστόσο δεν υπάρχει η πίεση για την επίδοση. Ανεξάρτητα από το ποια κατηγορία θα διαλέξετε, όλοι οι τερματισμοί μετράνε για την συμπλήρωση του TRIFECTA ή του Spartan DELTA.